Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Gedenktegel kapel Hoog Soeren
foto: Albert Cnossen

Gedenktegel kapel Hoog Soeren

In de Kapel van Hoog Soeren bevindt zich een eenvoudig gedenkteken: een vierkante, gekleurde, tegel met daaronder een grotere tegel met de namen van drie inwoners van Hoog Soeren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De eerste naam op de tegel is die van Gerrit Laurens van Essen, geboren op 14 augustus 1918 te Rotterdam. Hij bezocht in Apeldoorn de ambachtsschool. Als dienstplichtig soldaat werd hij opgeleid tot motorordonnans en in mei 1940 deed hij in die functie dienst op vliegveld Ypenburg. Toen hij tijdens de eerste oorlogsdagen onderweg was naar Ypenburg, werd hij beschoten en in de borst geraakt. Gerrit wilde echter geen rust nemen en hielp bij de verdediging van het vliegveld tegen Duitse parachutisten. Daarbij liep hij een buikschot op en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Delft. Daar overleed hij op 15 mei 1940. Hij is begraven in Delft.

Johannes Sielias werd geboren op 2 februari 1920. Ook Johannes bezocht de ambachtsschool in Apeldoorn. Tijdens de bezetting ging hij naar de politieschool in Schalkhaar. Al snel ontdekte hij dat het een nationaal-socialistische opleiding was en keerde niet terug van verlof. Hij dook onder, maar dit eenzame bestaan kon hij niet volhouden. Daarom gaf hij zich vrijwillig aan bij de politie in Apeldoorn. Dat leidde ertoe dat hij werd afgevoerd naar kamp Amersfoort en vervolgens naar een kamp bij het Duitse Meppen. Daar stierf hij op 27 december 1944. Zijn graf is op het Nederlands Ereveld in Osnabrück.

Als laatste op de tegel staat Lulof de Wilde, geboren op 20 juli 1918. Hij was tijdens de bezetting werkzaam bij de koninklijke houtvesterijen. Over zijn verzetsactiviteiten is heel weinig bekend. Aangenomen mag worden dat Lulof betrokken was bij het brengen van voedsel aan onderduikers in de bossen.In de avond van 22 maart 1945 werd hij opgepakt, terwijl hij een wapen in zijn bezit had. Via de Willem III-kazerne werd hij op transport gesteld naar Almelo en vervolgens op 29 maart 1945 naar Wierden. Daar werd hij, samen met gevangenen uit Almelo en Zwolle door de SD gefusilleerd. Het heeft vier jaar geduurd, voordat de familie hoorde wat er met Lulof was gebeurd. Toen vernam men ook dat hij was begraven op de begraafplaats in Wierden.

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving