Educatie
De lessen die we kunnen leren uit de oorlogsjaren met betrekking tot thema’s als vrijheid, vrede, tolerantie, democratie en veiligheid vormen een wezenlijke basis onder de samenleving van nu.
Op het gebied van Tweede Wereldoorlog is dan ook een uitgebreid aanbod aan lespakketten, bezoekerscentra en educatieve routes beschikbaar. Hier onder enkele ingangen op dat aanbod.
Educatief aanbod 80 jaar Vrijheid
In het kader van de viering van 80 jaar vrijheid in 2025 bieden verschillende organisaties in Apeldoorn en de op de Veluwe educatieve programma's aan.
Op deze pagina treft u daarvan een overzicht aan.
Lesmateriaal
Vanuit het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is een educatief programma ontwikkeld voor verschillende niveaus en doelgroepen.
Ook rond de Gedenkstenen die in Apeldoorn zijn en worden geplaatst op de plekken waar tot aan de oorlog Joodse Apeldoorners woonden is educatief materiaal beschikbaar.
In de Stichting Musea en Herinneringscentra werken diverse toonaangevende instellingen samen zoals Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Airborne Museum en verschillende Verzetsmusea. Op de SMH-website is een online overzicht te vinden van het educatief materiaal dat door de aangesloten instellingen is ontwikkeld.
Vanuit de oorlogsgravenstichting is lesmateriaal ontwikkeld bij het Nationaal Ereveld in Loenen en ook de Anne Frank Stichting heeft een uitgebreid educatief aanbod.
Een inspirerende gastspreker kunt u eventueel boeken bij het Landelijk Steunpunt WOII-Heden.
Andere websites waarop educatief materiaal op een rij wordt gezet zijn tweedewereldoorlog.nl, holocausteducatie.nl en docentenplein.nl.
Spreekbeurten
Kijk op de educatiepagina van Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch voor ideeën en links.