Zwerfsteen Lieren
In Lieren staat bij de kerk een zwerfsteen met een gedenkplaat. De tekst op de gedenkplaat verwijst naar het optreden van Canadese militairen die tot Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) behoorden. Zij maakten deel uit van de 2e Canadese Infanterie Brigade, die ten zuiden van Apeldoorn het kanaal moest oversteken om via de dorpen Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen op te rukken naar Apeldoorn.
Zo moest de bevrijding van Apeldoorn door andere Canadezen, die via Teuge waren opgerukt, worden ondersteund. Op 16 april hadden de Canadezen, het bruggenhoofd ‘BODEN’ - de brug bij Veldhuizen – bezet.
Door de snelle opmars van de Britten van uit Westervoort richting Apeldoorn en die van de Canadese pantserdivisie van Arnhem naar Otterlo dreigden de Duitsers in de omgeving van Apeldoorn te worden afgesneden. Daardoor moesten zij in de nacht van 16 op 17 april hun verdediging ten westen van het Apeldoorns Kanaal opgeven. De Patricia’s konden zo de drie dorpen op 17 april 1945 zonder tegenstand te ontmoeten, bevrijden.
In het najaar van 1984 ontstond het plan om het veertigjarig jubileum van de bevrijding in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen groots te vieren: een optocht, een herdenkingsdienst, de onthulling van een herdenkingsmonument en een groots dorpsfeest als afsluiting. Er ontstond een samenwerking tussen de drie dorpen die eerder voor onmogelijk was gehouden.
De huizen en straten in de dorpen waren uitbundig versierd en verlicht, er waren erebogen en versierde bruggen, zodat een bezoek aan de dorpen een toeristische attractie werd.
Voor het monument werd eerst gedacht aan een gedenkplaat in elk van de drie dorpen. Tenslotte werd besloten om voor één plaat te kiezen, centraal, in het midden van de drie dorpen. Zo kwam de gedenkplaat in Lieren terecht. (Zie Zwerfsteen in Oosterhuizen).
De boom bij het monument in Lieren werd geplant door een inwoner van elk van de dorpen en een inwoner die twee dagen voor de bevrijding in Beekbergen was geboren.